Heksenbrug Amersfoort

Pittoresk met een zwart randje

Het voordeel van in een oude stad wonen, is dat de stenen genoeg mee hebben gemaakt en er achter elke straat wel een verhaal schuilgaat. Net zoals bij dit kleine bruggetje aan ’t Havik in Amersfoort. Om de hoek bij de platenzaak, met een uitzicht op museum Flehite. Een populair bruggetje voor trouwfotografen, maar voor velen ook gewoon een weg naar het centrum.

Toch is er iets dat dit bruggetje anders maakt dan de andere bruggen in Amersfoort. De bijnaam zegt het al ‘ de heksenbrug’…

Heksen?

Ook in Nederland werd er in de 16e en 17e eeuw geloofd dat heksen de belichaming van het kwaad waren. Of je nu wel of niet in hekserij gelooft, de waarheid valt niet te ontkennen. In een lange periode werden vrouwen vervolgd op verdenking van hekserij. Een van de manieren om dit te testen was de waterproef. In heel Europa werden deze proeven uitgevoerd, en werden de (zogenaamde) heksen vermoord. Soms met opzet op de brandstapel, maar ook vaak tijdens deze waterproef.

Die ging zo in zijn werk: de handen en voeten van de vrouw werden vastgebonden, waarna ze in het water werd gegooid. Als ze bleef drijven, betekende dit dat ze een heks was. Vervolgens werd ze dan alsnog geëxecuteerd op de brandstapel, of gemarteld om haar duivelse praktijken te bekennen. Maar als ze zonk, betekende dit dat ze geen heks was. Het idee was dan dat de vrouw aan touwen uit het water werd getrokken, maar dit had niet altijd succes. Één voordeel: als je verdronk was je geen heks, en ging je dus wel naar de hemel.

Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan dit verhaal: de grote rokken die in die tijd werden gedragen konden een luchtbel onder de kleding veroorzaken, waardoor de vrouw bleef drijven. Aan de andere kant kon de kleding ook een uitkomst bieden: sommige vrouwen naaiden stenen in hun kleding waardoor ze zouden zinken. Maar of dat nu de uitkomst was…

De heksenbrug

Daar komt deze brug dan ook om de hoek kijken. Het verhaal gaat namelijk dat de beruchte waterproef werd uitgevoerd vanaf deze kleine brug in het centrum. Het is helaas niet helemaal te bewijzen, maar het is zeker interessant dat dit pittoreske plekje zo’n donkere geschiedenis heeft. Misschien iets om over na te denken als je de volgende keer met record store day een dansje maakt naast de brug, of als je er overheen loopt op een mooie lentedag. Je kunt de brug ook mooi vanaf het water bekijken als je een rondvaart maakt door Amersfoort, waar ze je overigens nog veel meer vertellen over de geschiedenis van onze middeleeuwse woonplaats!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.