Bestattungsmuseum – Vienna
Mijn vriend en ik boekten afgelopen maand een srprs.me reis!
Een klein beetje uit gemak want we wilden graag even op vakantie. 4 dagen op een leuke citytrip leek ons wel een plan. Maar we hadden wat te weinig tijd om er echt even voor te gaan zitten.
Srprs.me
Een verrassingsreis waar je niet weet waar je naar toe op vakantie gaat. Je krijgt alleen een weerbericht toegestuurd zodat je weet wat je moet inpakken. Pas op de dag van vertrek hoor je waar de reis naar toe gaat en waar je slaapt. Totaaaal buiten mijn comfort-zone, maar he! Ik roep altijd zo hard dat ik van avontuur houdt, dus kom maar op!
Tot onze verrassing gingen we naar…Wenen, Oostenrijk!
Ik moet eerlijk toegeven dat het beeld wat ik in mijn hoofd had van Oostenrijk voornamelijk bestond uit…een beetje suf land, voor voornamelijk oudere mensen die van wandelen en skiën houden, bergen, houten chalets en tiroler muziek.
Maar niets was minder waar! Wow, wat een leuke stad! Een beetje zoals Berlijn, maar dan relaxter. En alles was super goed geregeld. Het hotel was perfect, lag mega centraal en een vegan! supermarkt op 300 meter van ons hotel.
Ik kon eindelijk weer een beetje adem halen! haha.
We zijn bij aankomst in het hotel gelijk even gaan Googlen wat er allemaal voor leuks te zien en te doen is in Wenen. Een nieuw land, een nieuwe stad en ik neem natuurlijk geen genoegen met alleen de bekende ‘highlights’. Ik wilde graag even wat dieper graven om te kijken wat voor bijzonders ik nog meer tegen zou komen!
Aangezien mijn vriend een ghosthunt door de stad niet écht zag zitten vond ik iets een tikje lichtzinnigers…een begrafenis museum!
Het Bestattungsmuseum lag een stukje (+- 40 min met de tram) van het centrum van Wenen vandaan. En zoals ik al een beetje had verwacht lag het naast een grote begraafplaats. Dit omdat bij het begrafenis museum in Amsterdam, genaamd Tot Zover, dit ook het geval is.
We waren toch wel erg blij met onze keus voor deze verrassingsreis en met de uitkomst. Alles was perfect geregeld (vlucht was goed geregeld, hotel was schoon en de ligging super centraal, etc.) en in tegenstelling tot Nederland, het was wederom een prachtige, warme! dag.
Bij aankomst in het museum betaalden we 9 euro voor z’n tweëen bij een wat nors ogende meneer (maar dat past wel in het plaatje toch?) en bekeken we even de ‘deadly merchandise’.
Fantastisch, begrafenis lego. Met oven, koets, alles. Ook goed om kinderen kennis te leren maken op een educatieve manier met de dood. We wilden eigenlijk gelijk voor dit kekke trammetje gaan – https://shop.bestattungsmuseum.at/lego-bestattung/176/historische-leichentram-aus-lego-r-komponenten maar 112,- was ons net íets te veel voor in het begin van de vakantie.
We liepen door naar een donker zaaltje, met daarin wat bijzondere rekwisieten.
Onder andere deze antieke doornenkrans en een oude priem. Deze werd vroeger gebruikt om je na het overlijden, mee in je hart te steken om het eventueel ‘wakker worden’ te voorkomen. Hmm…better safe than sorry?
Ook kon je hier voorbeelden vinden van de rouwkleding die gedragen werd in de periode van rouwen. Dodenmaskers en kleding gedragen tijdens een uitvaartceremonie als er iemand was komen te overlijden van het koningshuis.
Een ander bijzonder voorbeeld vond ik het miniatuur van de tram. Deze trams werden vroeger (rond 1917) gebruikt om meerdere overleden, mensen in een keer op te halen en naar het mortuarium te brengen. Onder andere om militairen die omkwamen tijdens de oorlog vanuit militaire ziekenhuizen of overleden gevangenen vanuit een gevangenis naar het mortuarium te kunnen brengen. Deze trams droegen niet alleen de kisten van de overledenen, maar werden tegelijkertijd ook gebruikt om naast de begrafenis ondernemers, ook de familieleden naar de begraafplaats te transporteren.
Hier een foto van hoe de tram er in het echt uitzag. Kan je het voorstellen om deze tram door Amsterdam te zien rijden?
Bij het einde van het museum aangekomen, waren er nog een aantal vitrines met daarin voorbeelden van objecten die niet kunnen worden verbrand en de stadia waarin de as van overleden verkeerd na de oven. Waarna het eerst vermalen wordt in een cremulator voordat het in een ‘standaard’ asbus geplaatst wordt en dat de familie het zal ontvangen.
Overall was het een mooi, redelijk groot museum (vergeleken bij het begravenis museum in Amsterdam) met een interessante collectie.
Ben jij ook iemand met een interesse in de uitvaart? Dan is dit museum zeker de moeite waard om te bezoeken op een reisje naar Wenen!
– Lielo